Algemene Zaken Uitgelicht

‘Een fusie is vooral emotie’

Ik ben een echte DZSV-er, al draag ik alle andere sportverenigingen ook een warm hart toe. Of dat nu gaat om tennis, volleybal, gymnastiek of voetbal! Maar DZSV is mijn club. Ik kan me voorstellen dat anderen dit gevoel voor hun SV Dinxperlo hebben!

Persoonlijk heb ik zeker ook twijfels gehad bij een fusie. We staan er best goed voor , we hebben een mooi sportpark, draaien in veel competities goed mee en hebben een goed en gezond ledenaantal. Op basis van deze argumenten is een discussie omtrent het wel of niet achter een fusie staan begrijpelijk. Aan de andere kant hebben wij heel veel moeite om 5 seniorenteams op de been te houden, zijn onze dames uit de competitie gestapt, hebben we geen clubblad meer, is de sponsorcommissie onderbezet en dreigde er in november een situatie te ontstaan dat we nog maar 3 bestuursleden hadden! Inkomsten, subsidies, sponsorgelden, het aantal vrijwilligers. Alles wordt minder. Ook bij ons!

Er bestaat dus ook geen “perfect” moment om te fuseren. Wel bestaat er een “goed moment” en dat is het moment dat de desbetreffende verenigingen zichzelf nog redelijk goed redden en de boel op orde hebben, maar je weet dat het samen nog veel beter kan. Is dat moment er nu?

Natuurlijk zijn er heel veel argumenten te verzinnen om “tegen” te zijn. Als we deze argumenten tijdens een gesprek afpellen dan blijkt eigenlijk regelmatig dat het uitdraait op emotie, een stukje angst voor het onzekere.

Bang zijn om het vertrouwde los te laten, bang zijn om iets te gaan missen, (te) veel kijken naar het verleden, misschien bang zijn dat het zaterdagvoetbal of zondagvoetbal gaat verdwijnen…….. allemaal begrijpelijk en meestal ook goede argumenten die we niet zomaar van tafel moeten vegen. Echter moeten we ons wel elke keer afvragen hoe onze jeugd, onze toekomst daar naar zou kijken. Het gaat niet om ons, het gaat niet om onze sponsoren, het gaat om de toekomst van onze vereniging.

Bij andere fusie-verenigingen komt duidelijk naar voren dat er na een fusie een boost komt binnen de club. Veel vrijwilligers die de schouders eronder willen zetten. Belangrijk hier in zijn een goed en kundig hoofdbestuur om zaken te coördineren, het samenstellen van nieuwe commissies, zorgen voor een nieuw sponsor beleid, het bouwen aan een nieuw clubhuis, etc. We moeten er voor zorgen dat de juiste mensen op de juiste plekken komen te zitten, dat er een gedegen organisatie neergezet gaat worden en mensen datgene kunnen doen waar ze goed in zijn. Een thuis voor alle leden!

Reden te meer om juist samen dit belangrijke traject in te gaan, met een groot draagvlak, met het oog op de toekomst. Laten we proberen, zowel DZSV als SVD leden, om te kijken naar het grote geheel. Iedereen hoort er bij en moet gehoord worden of je nu vóór bent, of je nu tegen bent en of je nu nog scepsis of twijfel hebt. Spreek je uit, laat je twijfel of juist je enthousiasme horen!

De komende maanden zal er veel te vinden zijn op de site www.fusieclubdinxperlo.nl

Korte gespreksverslagen, mini-enquêtes/peilingen met korte vragen om er achter te komen wat er speelt en hoe jullie tegen bepaalde zaken aankijken, wedstrijdjes om mee te denken over een nieuwe clubnaam & nieuw clubkleuren en ga zo maar door.

Hou de site in de gaten!

Sportieve groet,

Ralph Nederlof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top